Desgranem la campanya No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció. Volem el 0,7%
Durant la tardor de 2024 vam produir la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció. Volem el 0,7%, el percentatge per la justícia global” pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per tal de motivar als governs municipals a complir amb aquest compromís històric de la cooperació internacional.

Objectiu
- La campanya tenia dos objectius: augmentar el compromís dels ajuntaments i governs municipals amb la cooperació internacional, a través del compromís del 0,7%, i sensibilitzar a la ciutadania sobre la rellevància que tenen els governs municipals a l’hora de donar suport a projectes vinculats a la justícia global.
Elements clau
- Incorporar una crida a l’acció al lema principal: El 0,7% és una reivindicació històrica dels moviments per la justícia global amb la qual s’han compromès les principals institucions del país. Per tant, el lema “Passem a l’acció. Volem el 0,7%, el percentatge per la justícia global” ressalta la necessitat d’anar més enllà de les paraules i iniciar accions reals per aconseguir el 0,7%.
- Dissenyar una imatge gràfica atractiva i versàtil: s’ha creat una imatge moderna, elegant i adaptable a qualsevol tipologia de contingut i material, que incorpora elements identificables amb la justícia global a la vegada que utilitza colors, tipografies i recursos gràfics que generen impacte i criden l’atenció.
- Desenvolupar materials innovadors i personalitzats: s’ha creat una gran diversitat de materials: una landing, un joc interactiu, un videogràfic sobre el 0,7%, un vídeo testimonial on van participar alcaldies i equips municipals de justícia global, un kit de recursos per entitats de justícia global i governs municipals per facilitar que administracions i organitzacions fessin difusió de la campanya i una exposició itinerant.
- Aprofitar l’organització d’actes com una oportunitat per crear xarxa arreu del territori: la campanya ha inclòs quatre actes a les capitals de província en els que hi van participar governs municipals, entitats locals vinculades a la justícia global i ciutadania organitzada. Tot i no aconseguir l’assistència de públic desitjada, han resultat de gran utilitat per establir noves aliances i conèixer xarxes locals interessades en la cooperació internacional.
- Mostrar les bones pràctiques de governs municipals: s’han reservat diferents espais de la campanya perquè els governs municipals puguin explicar els seus projectes de cooperació municipalista: un vídeo testimonial per animar a altres ajuntaments a complir amb el 0,7% i un torn de preguntes dirigides a cada un dels actes.
Procés
- La campanya “No va només de posar-se d’acord” destaca per la quantitat de mans que hi van participar. Vam comptar amb el suport de proveïdors i proveïdores que van aconseguir plasmar una mateixa imatge gràfica creada expressament per la campanya en els materials mencionats anteriorment.
- Un altre punt rellevant del projecte va ser reunir-nos amb organitzacions aliades del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per aconseguir crear materials adaptats a les seves necessitats i realitats.
- L’execució de la campanya es va fer conjuntament amb l’equip de comunicació del Fons Català, repartint tasques i aportant una coordinació global al projecte.
Aprenentatges
- La rellevància de tenir ben treballats els públics a qui et vols dirigir. Vam comptar amb la complexitat de dirigir-nos a la ciutadania sensibilitzada amb la cooperació internacional perquè aquesta no forma part de la comunitat habitual del Fons Català.
- L’esforç de coordinació que suposa tenir múltiples proveïdors per un mateix projecte. Així i tot, els resultats de la gràfica i els materials són tan positius que tenen continuïtat més enllà de la campanya.
- Comptar amb la complicitat dels mitjans locals per comunicar actes arreu del territori.
- L’organització d’actes com una oportunitat clau per donar-se a conèixer a diferents territoris i iniciar nous vincles o enfortir relacions.
“Ha estat una molt bona experiència gestionar una de les campanyes de més envergadura que s’han fet des del Fons Català amb La Sembra. Sobretot per tot l’acompanyament durant tot el procés d’acord amb els objectius establerts i els terminis definits, per la seva capacitat d’adaptació, i la seva mirada integral durant tot el projecte”.
Sara Centellas
Tècnica de comunicació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament