Desgranem l’Obrador de comunicació de l’SDE – Cultura
Des de 2022, de la mà de l'SDE (Servei de Desenvolupament Empresarial de l’ICEC, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya), cada any posem en marxa l’Obrador de comunicació per a projectes culturals. És una mentoria grupal creada per La Sembra, que combina formació i aprenentatge, amb l’acompanyament d’una professional experta en comunicació.
Objectiu
- L’objectiu dels obradors de comunicació és donar eines a les organitzacions per aconseguir que la seva comunicació estigui alineada amb els objectius estratègics a través de la mentoria grupal. Una metodologia de treball que es basa en l’aprenentatge en grup a través de compartir experiències de cada projecte i amb el guiatge d’una professional.
Punt de partida
- Som conscients que tirar endavant la comunicació de qualsevol entitat és molt complicat, i la feina diària sovint fa perdre de vista la mirada estratègica. Amb aquesta metodologia d’acompanyament i formació volem ajudar a retornar la mirada estratègica al centre dels departaments de comunicació.
- En cada Obrador de comunicació hi poden participar, com a màxim, 10 projectes. D’aquesta manera ens assegurem qualitat en l’acompanyament individual i grupal.
- És important que en aquest procés no només hi treballi el departament de comunicació de l’entitat. Cal que la direcció hi estigui implicada i refermi les decisions que es prenen.
- Segons les necessitats, plantegem Obradors de comunicació que treballen temes diferents: el pla de comunicació de l’organització, la creació d’una campanya de micromecenatge, etc. Sigui el que sigui, real i implementable l’endemà d’acabar el procés.
Procés
- L’Obrador de comunicació es desenvolupa durant 4 sessions de 4 hores presencials, un total de 16 hores. En algunes ocasions també es fa una tutoria individual a l’inici i al final per a cada projecte.
- En cada sessió presencial la docent explica de manera teòrica els punts que es treballaran i fent servir diferents dinàmiques es passa a la pràctica, de manera individual o en grup. D’aquesta manera, cada dia s’avança en el procés, apostant pel “learning by doing” (aprendre fent).
- Hi ha una part de la feina que cada organització treballa individualment, però es planteja molt el treball en grup, ja que d’aquesta manera es fomenta l’aprenentatge creuat entre les diferents organitzacions que hi participen.
- El resultat final és el projecte de comunicació acabat i revisat (pla de comunicació, etc.), però no només això, també cal comptar-hi tots els coneixements adquirits per tal que cada organització pugui repetir el procés de manera autònoma.
A destacar
- L’Obrador de comunicació és una metodologia intensa que dona resultats totalment implementables. I al mateix temps és un espai de qualitat, on totes les organitzacions que hi participen generen complicitats i des de la generositat ofereixen les experiències pròpies per ajudar la resta. De cada Obrador n’ha sortit un grup cohesionat i sòlid que segueix en contacte per seguir creixent plegats.
El sistema de treball de La Sembra permet aprofitar al màxim altres experiències en el mateix sector: els companys de formació es converteixen en aliats per millorar l’estratègia comunicativa de cada projecte.
Montse Costas
Editora de Poetria.cat